ТРУДОВОТО И ОСИГУРИТЕЛНОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО – ПРОМЕНИ И АКТУАЛНИ ВЪПРОСИ

Човешки ресурси

24 януари 2023 г., 9.30 – 17.30 ч.
Онлайн семинар
Лектори : адв. Зорница Димитрова – експерт по данъци и осигуряване; Теодора Дичева – специалист по трудово право;

.

 Програма:

.

9.30 – 13.00 ч.- Промени в осигуритeлното законодателство за 2023 г. Актуални въпроси. Лектор – Зорница Димитрова

.

1. Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. и Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.

1.1.Минимален осигурителен доход и минимална работна заплата.

1.2. Минимални и максимални размери на обезщетенията и пенсиите.

.

2. Освобождаване от данък и от осигурителни вноски разходите за ваучери за храна през 2023 г.

3. Промени в Кодекса за социално осигуряване /КСО/ в сила от 1 януари 2023.

4. Промени в КСО влезли в сила през 2022 г.

5. Внасяне на осигурителни вноски при отношения с международен елемент.

1.1. Социално осигуряване на български граждани, изпратени на работа в държава-членка на ЕС /особености при изпращане на работа на лица, наети по трудов договор, по договор за управление и контрол и по граждански договор/.

1.2. Социално осигуряване на чуждестранни граждани, изпратени на работа в България /особености при изпращане на работа на лица, наети по трудов договор, по договор за управление и контрол и по граждански договор/

.

14.00 – 17.30 ч. – Трудовото законодателство през 2023 г. Лектор – Теодора Дичева

.

1.Преглед на предстоящите през 2023 г. и на приетите през 2022 г.  промени в трудовото законодателство.

2. Промени в уредбата на време на разположение и дежурство, след изменението на Наредбата за работното време, почивките и отпуските (обн. дв, бр. 78 от 30.09.2022 г.) и други промени в Наредбата.

3.Специална закрила на някои категории работници и служители при възникване на трудовото правоотношение, по време на съществуването и при прекратяване на трудовото правоотношение: задължения на работодателите. Възможност за ползване на административните електронни услуги, предоставяни от Инспекцията по труда, при искане на разрешения по чл. 301-303 от КТ и чл. 333, ал.1 и ал.5 от КТ.

4. Видове срочни трудови договори:

4.1. Особености на срочните трудови договори: трудов договор за определен срок, за сезонна, краткотрайна и временна работа; трудов договор, слючен по изключение; трудов договор за заместване на отсъстващ служител. 

4.2. Ограничения за договаряне на срок на изпитване при срочните трудови договори. Възможности и ограничения за включване на срок за изпитване при някои срочни трудови договори. 

4.3. Възможности за възлагане на работа при условията на чл. 259 от КТ – трудово възнаграждение при вътрешно заместване.

4.4. Сравняване на възможността на чл. 259 от КТ с трудовия договор за заместване на  отсъстващ работник.

4.5. Трудови договори за допълнителен труд – възможности и ограничения за сключване на накива договори. 

4.6. Възможност за трансформация на срочния трудов договор в безсрочен и изменение на безсрочния трудов договор в срочен. 

.

5. Извънреден и нощен труд: полагане, заплащане, ограничения при полагането и забрани за полагане на извънреден или нощен труд. Възможност за отказ на работниците да полагат извънреден труд.

6. Законови задължения и срокове за изпълнението им в началото на 2023 година, предвидени в Кодекса на труда, Наредбата за работното време, почивките и отпуските, в Наредбата за трудоустрояването, Наредба № РД-07-1 от 2 февруари 2012 г. за определяне на работните места, подходящи за трудоустрояване на лица с намалена работоспособност, Закона за здравословните и безопасни условия на труд, Закона за хората с увреждания и Правилника за неговото прилагане.

.

Цена 160 лв. без ДДС.  Участие в една от темите – 100 лв. без ДДС.

Втори и следващ участник ползват 10 % отстъпка.

 

.
.

Сумата се превежда по сметката на КИТОВ ЦЕНТЪР ЕООД:
BG16UBBS88881000678008; BIC: UBBSBGSF

Участниците ще получат на своя имейл парола за достъп до платформата за обучение в деня преди неговото провеждане.

Технически изисквания: компютър или лаптоп с възможност за аудио и видео връзка. Уебинарът ще се проведе на платформа ZOOM.