МЕРКИ СРЕЩУ ИЗПИРАНЕТО НА ПАРИ И ФИНАНСИРАНЕТО НА ТЕРОРИЗМА. ПРЕДСТОЯЩИ ПРОМЕНИ В ЗМИП

Управление на бизнеса, Финанси и счетоводство

5 април 2023 г., 9.30 – 17.00 ч.
Онлайн семинар
Лектор:  адв. Грета Гавраилова – специалист по ЗМИП

.

Съгл. чл.101, ал.11 от ЗМИП, задължените лица по ЗМИП са длъжни да осигурят въвеждащо обучение при назначаването на нов служител и продължаващо обучение за служителите си веднъж годишно. Обучението е съобразено с тези изисквания.

Участниците в обучението ще получат удостоверение за участие.

I. Предстоящите изменения в ЗМИП

  1. Създаване на ефективни механизми за идентифициране на лицата, които предоставят услуги по дружествено управление /адвокати, счетоводители, данъчни съветници и др/, включително задължение за вписването им в публичен регистър към министерство на правосъдието; нови процедури за проверка на тези лица и техните служители.
  2. Създаване на нов механизъм за разрешаване на несъответствия между информацията за действителната собственост в ТРРЮЛНЦ и този вид информация, установена по други канали; въвеждане в регистрите на конкретна бележка за наличие на несъответствие.
  3. Изменения, насочени към коригиране на някои неточности и непълноти, установени в рамките на процедурата на ЕК за проверка на съответствието с разпоредбите на Директива /ЕС/ 2018/843.
  4. Изменения от техническо естество, насочени към подобряване прилагането на рамката, чиято необходимост от идентифицирана от надзорните органи.
 

II.Нормативна уредба

  1. Престъплението „изпиране на пари“. Същност и наказателно-правна характеристика: Чл.253 НК /НК, Особена част; Глава седма „Престъпления против финансова, данъчна, осигурителна система“, чл.253/. Разлика между престъпление и административно нарушение
  2. Предмет, цели и обхват на ЗМИП; ППЗМИП.
  •  Задължени субекти: Задължени лица по чл.4 ЗМИП.
  1. Организиране дейностите на лицата по чл.4, произтичащи от задълженията им по ЗМИП, които обичайно се възлагат на счетоводителите.
  • -Задължения;  Срок за изпълнение. Мерките за превенция на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари
  • Комплексна проверка и нейните елементи. Опростена и разширена комплексна проверка. Мерки за комплексна проверка на видни политически личности. Задължение за съобразяване на ЗЗЛД при работа с личните данни. Идентифициране на клиенти и проверка на идентификацията
  • Вътрешна организация и контрол. Вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма
  • Въвеждащо и продължаващо обучение на служителите
  • – Приемане на вътрешни правила
  • – Документи и регистри. Съхраняване на събраната информация.
  1. Специализирани служби
  • – лица, задължени да създадат Специализирана служба;
  • – задължителни обучение на служителите на Специализираните служби
  • – Контрол върху дейността на задължените субекти
  • -Компетентни органи и техните правомощия

 

III. Най-често срещани нарушения и пропуски на задължените лица по чл.4 от ЗМИП при прилагане на нормативните изисквания в сферата на превенцията и противодействието на ИП/ФТ.  

  1. Предпоставки за извършване на нарушения на Закона от страна на лицата по чл.4.
  2. Видове административни нарушения и ред за тяхното налагане;
  3. Административно-наказващ орган; Глоби/имуществени санкции;
  4. Обжалване.
  5. Съдебна практика
  6. Обсъждане на казуси.
 

IV. Разпознаване на съмнителни операции, сделки, източници и клиенти. Предприемане на необходимите действия при възникнали случаи на съмнение за изпиране на пари или финансиране на тероризма.

  1. Използвани схеми за изпиране на пари в България
.

Цена 160 лв. без ДДС. Втори и следващ участник ползват 10 % отстъпка от цената

Сумата се превежда по сметката на КИТОВ ЦЕНТЪР ЕООД:
BG16UBBS88881000678008; BIC: UBBSBGSF 

Технически изисквания: компютър или лаптоп с възможност за аудио връзка. Уебинарът ще се проведе на платформа ZOOM. Участниците ще получат на своя имейл парола за достъп до платформата за обучение в деня преди неговото провеждане.