ЗАЩО НИ Е НУЖЕН МАРКЕТИНГ?

Търговски умения, Управление на бизнеса

11 – 12 МАЙ 2015 г., 10.00 – 17.15 часа
София, зала КИТОВ ЦЕНТЪР, ул. „Люлин планина” № 33 а
Лектор :Д-р Кристиян Постаджиян 

Цели на обучението:

  • Изграждане на умения за приложение на маркетинга в ежедневната дейност на бизнеса.
  • Развитие на маркетинговото мислене и маркетинговия подход към решаване на проблеми в бизнеса.
  • Повишаване на компетенциите за развитие и оценка на маркетингови планове.

Обучението е насочено към:

  • Членове и ръководители на маркетингови екипи
  • Собственици на малки и средни фирми
  • Работещи в маркетинговата индустрия (рекламни агенции, производствени звена и т.н.)

Програма:

  1. Продажбите – голямото предизвикателство пред всеки бизнес.

Маркетингът обслужва единствено и само конкретни бизнес цели и решава конкретни проблеми на бизнеса. Той е отговор на много въпроси, които обаче понякога остават незададени. Без маркетинг няма продажби. Маркетингът е всичко. В рамките на тази тема ще бъдат разгледани няколко казуса, които ясно показват каква е разликата при продажбите и развитието на бизнеса в едни и същи сектори, в които едни компании имат маркетинговия подход, а други – не.

  1. Маркетинг и продажби.Степен на готовност за покупка.

Продажбата е крайна цел. За да се стигне до нея обаче потребителите преминават през различни етапи – от осведоменост и познаване, през харесване, предпочитание, убеждение и чак тогава достигат до етап на готовност за покупка. Ще бъдат коментирани отделните маркетингови инструменти, които се прилагат в отделните етапи на степента за готовност на покупка. Ще се дискутира и взаимовръзката маркетинг – продажби.

  1. Информационни системи в маркетинга.

Конвенционалните изследвания днес разкриват все по-малко информация за потребителите. От друга страна информацията става все по-важна за развитието на всеки бизнес. Как и откъде да я намерим? Използване на първични и вторични данни. Добри практики за проучване на пазара, потребителите и конкурентите.

  1. Кои са нашите клиенти?

Доброто познаване на потребителите е в основата на успешния маркетинг, а оттам и на успешния бизнес. Как опознаваме клиентите най-добре? Как събираме и анализираме информацията за тях? Как я използваме за маркетингови цели?

  1. Образ и позициониране.

С колко думи може да опишете бранда Apple? A BMW? Hewlette-Packard или Danone? Или дори веригата магазини близо до вашия блок? Всеки бранд има един ясен и разпознаваем образ. Или поне трябва да е така. В тази тема ще се дискутират различните подходи за изграждане на образ и позициониране.

  1. Бъди различен или умри“.

Да бъдеш различен днес е по-важно от всеки друг път преди. Конкуренцията (не само тази от вътрешния пазар, но и от външните пазари) е все по-настъпателна, продуктите все повече и повече имат сходни качества, а потребителите имат все по-големи изисквания и очаквания. Как се изгражда „разликата“ за един продукт и бизнес?

  1. Маркетингови политики – 4P, 8P или нещо повече?

В рамките на тази тема се дискутират основните елементи на маркетинга, както и взаимодействието между тях с цел устойчив растеж на бизнеса.

  1. Решения на продуктовата политика.

Тук се разглеждат теми, свързани с асортимент, качество, дизайн, име на марка, опаковка, размери, услуги, сервиз.

  1. Ценова политика.

Дискутират се различни подходи за ценообразуване, политика за отстъпки и надбавки и други инструменти на ценовата политика.

  1. Дистрибуция – всичко трябва да е на една ръка разстояние.

Дистрибуцията е най-важният елемент на маркетинга и като такъв все повече компании инвестират значителни средства в развитие на дистрибуторските мрежи и взаимоотношения. Паралелно с това темата за взаимодействието производители – дистрибутори става все по – важна, вкл. и на българския пазар.

  1. Корпоративните комуникации – може ли всеки да говори?

В рамките на темата се дискутират различните канали за комуникация – реклама, връзки с обществеността, директен маркетинг, насърчаване на продажби, лични продажби, реклама от уста на уста и т.н.

  1. Управление на връзките с клиенти. Ключови и други клиенти.

Сред особено важните теми в съвременния маркетинг е управлението на взаимоотношенията с клиентите. Трябва ли да има ключови и неприоритетни клиенти? Как се определят и как се управляват тези две групи от клиенти. Как се управляват конфликти и как се изгражда лоялност.

  1. Кризи и поведение по време на кризи.

Поведението на компаниите по време на криза е особено важно за тяхното оцеляване. Едно от първите неща, които прави бизнеса по време на криза е … орязването на бюджетите за маркетинг. Правилно ли е това? Как се оптимизират маркетинговите разходи и кое е правилното поведение по време на криза?

  1. Краткосрочни и дългосрочни стратегии.

Устойчивия растеж на бизнеса е резултат не само от краткосрочни, но и дългосрочни стратегии. В рамките на тази тема ще бъдат обсъдени някои от най-прилаганите маркетингови стратегии.

  1. Локален и глобален маркетинг.

При излизането на външни пазари е необходима адаптация на всеки един етап от маркетирането на продукта – от адаптация на продукта, дизайна, понякога дори предназначението му, и се стигне до адаптация на комуникациите и бранда като цяло. Често този процес ражда „гафове“, но ако се изпълни успешно, се ражда успешен глобален бранд. 

 

Участниците в обучението получават сертификат
Китов Център гарантира винаги високо качество.
Най-добрите специалисти ще отговорят на всички ваши въпроси.
Ефективни обучения в малки групи. 

Цена 300 лева без ДДС

Запиши се

 

Сумата се превежда по сметката на КИТОВ ЦЕНТЪР ЕООД
BG13BUIB98881045896700; BIC: BUIBBGSF
За втори и следващ участник от една организация – 10% отстъпка.
В цената са включени лекции, печатни материали, кафе-паузи и обяд – кетъринг „Матти Ди”.
В платежното нареждане моля впишете датата на семинара.
Краен срок за записване или до попълване на местата.
Местата за семинара са ограничени. Заявката е активна при получено плащане